MiDd0Wn Aradığınız Herşeyi Bulabileceğiniz Tek Adres...!!! |
|
| Orhan Seyfi Orhon Şiirleri | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Admin Psc0 AdMiNsTaTöR
Mesaj Sayısı : 487 Kayıt tarihi : 07/08/09 Yaş : 35 Nerden : Türkiye/Bursa
| Konu: Orhan Seyfi Orhon Şiirleri C.tesi Ağus. 08, 2009 4:06 am | |
| Sadâbâd
I
Baygin bir ihtizaz ile bîhûs akar dere Sahillerinde kizlar uzanmis çemenlere... Narin dudaklarinda mücevher piyaleler... Açmis kuz-caklarindaki asüfte laleler... Mestane nagmelerle bakarlar, pür ihtiras, Bekler sicak gögüsleri sehvetli bir temas...
II
Aksam... silindi çehreler artik birer birer, Etrafa indi gölgeden, asude cümleler... Rakkaseler uzandi açilmis kucaklara, Sessiz çekildi, kol kola, çiftler uzaklara. Leyl oldu, akmiyor, dere sahilde dinliyor... Baygin, kesik nefesler, uzaklarda inliyor...
En son Admin Psc0 tarafından C.tesi Ağus. 08, 2009 4:17 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
| | | Admin Psc0 AdMiNsTaTöR
| Konu: Geri: Orhan Seyfi Orhon Şiirleri C.tesi Ağus. 08, 2009 4:06 am | |
| Annemle Hasbihal
Anne, zannetme ki günler geçti de degisti evvelki huyum gitgide Bir hirçin çocugum, degismez huyum Seneler geçse de ben yine buyum Senden umuyorum teselli yine Bugün sefkatine, muhabbetine zanneder misin ki yok ihtiyacim? Belki eskisinden daha muhtacim Dünyanin tükenmez kederlerinden kalbim kirilsa da böyle derinden Hayatim büsbütün ye'se kapilmaz Teselli bulurum içimde biraz, o derin sevgini hatirlarim da Her gece hiçkiran dudaklarimda hasretle anilan senin adin var Beni aldatmadi, sevdi daima Gittikçe ruhumu saran bu humma baska sevgilerden yadigar anne! Sevmeyen sevenden bahtiyar anne! Sorma ki basimdan çok sey geçti mi? Ah... eger anlatsam sergüzestimi, nasil terkedildim Nasil atildim Anne aldatildim, aldatildim Belki her zamankinden fazla severken, bir lahza bahtiyar olayim derken Bilmezsin kaç gece böyle agladim Simdi tecrübem var artik anladim Ask, o bir masal, yalanmis meger Seven bir kalp için siginilacak yer Yalniz o kucakmis, yalniz o dizmis Insanlar ne kadar merhametsizmis | |
| Çengelköy
Bogazin her yeri bir parça degismis simdi, Yine Çengelköyü lakin öyle! Bahçeler, baglar, agaçlar, evler... Yine sessiz, yine sakin öyle! Elli yil köyden uzak kalmisken Tanidim: Iste benim dogdugum ev! Iste, en eski mahallem, sokagim! Geçiyor ayni sokaktan hâlâ Kendi halinde vakur insanlar... Iste hiç fasilasiz dört mevsim Köye lezzet dagitan bostanlar! Iste tilsimli o baglar ki bütün dünyada Yoktur esi! Sonbahar oldu mu dallar egilir, Sararir ayvalar altinlasarak, Meyve halinde verirler günesi. Tanidim: Çarsinin en ihtiyari Basi göklerde asirlik çinari. Bir tevekkül katiyor manzaraya. Çekilen eski kayiklar karaya. Öyle hos bir yüzü vardir ki köyün, Bir gören artik unutmaz neresi? Iste, kis vakti cosup çaglarken, Yaz gelip kupkuru kalmis deresi! Tanidim: Sevk ile erken uyanip Gittigim camii bayramlarda! Karabas nesli tükenmis artik Kediler damlarda... Gözlerim daldi yine, Bir hayal alemine! Elli yil önceki tipler geçiyor karsimdan: Kamil Aga... gögsü açiktir kis, yaz, Karda, yagmurda da hep böyle gezer aldirmaz. Yasi yetmisse de hâlâ gençtir, Dagilir, parçalanir gögsüne çarpan yillar... Bir avuç taze köpüktür sanki Su agarmis killar! Sami bey... ismi taninmis hattat. Bizce Izzetle Yesari'ye de üstün kat kat. Huyu hirçincadir amma severiz "O bizim hattatimizdir" diyerek Övünür, hem överiz. Hatemi bey ki Mesihatteydi, "Molla bey!" derdik ona. Sikti, bir parça da hatta züppe! Basta bir ince sarik, sirtta ipek bir cüppe, Elde mercan tesbih, Sal yelek, incecik altin köstek... Sikti velhasili pek! Komsumuz Miralay Ahmet bey ki: Unutulmaz daha genç yasta ölen O güzeller güzeli Esi Növber Hanimin iç acisi! Kerim Aga... hamlaci, Abdülmecidin hamlacisi. Anilir ismi, sayar gençler onu, Bogazin eski kürek sampiyonu!
Her zaman kaslari öfkeyle çatik, Yüzü hep böyle asik, Iste en sert baba: Çerkes Ali bey! Köyde sessiz yapilirken her sey, Iki haylaz çocugun terbiyesi Duyulur her gece çiglik, çiglik!
Iste ilk sevgilim, ilk askim, O güzel Naile ki, Hepimiz gizlice asiktik ona! Titreyen perdelerin ardindan Ariyorken biz onun gölgesini, Ansizin gökten uçan bir yildiz Gibi bir gün birakip gitti bizi!
Iste, gayetle temiz, Iste, gayetle titiz Ebe Ilhame Hanim! Severiz, bizleri paylar da yine! Çünkü biz dünlü çocuklar, hepimiz Dogmusuz ellerine!
Elde bir çanta uzaktan görünür, Köyün en hazik olan, diplomasiz Cerrah Mustafendi! Evvela çanta gider, sonra pesinden kendi.
Ihtiyar Angeli aktar küçücük dükkanda, Sürme, laden, kina hep ayri durur bir yanda. Kutular ayri, paketler, kavanozlar ayri. "Ne arasan bulunur derde devadan gayri!"
Ve nihayet Sokagin bekçisi sadik Karabas! Bizi bir gördü mü gözler parlar, Duyulur tatli, kesik havlamalar. Köyde herkesle yakindan tanisir, Dili yok, söyleyemez söz amma, Sallanan kuyrugu dildir konusur!
Iste rüyasi hayalimde kalan Çengelköy! Elli yil önceki tipler iste! Iste bag semti, Çakaldag, Maslak... Iste, Icadiye! Iste, mehtabi yakindan Bir gümüs ayna gibi Seyreden Tarlabasi! Iste, tarihe bakan gözlerle Ceneviz devrini görmüs çarsi! Yine rüyalara dalmis uyuyor, Küçücük koydaki sessiz yalilar, Yine herkes taniyor birbirini, Yine es, dost öyle! Bir benim sade uzaktan gelmis, Bir benim sade köyün bilmedigi, Bir benim el sayilan!
Beklerdim bir tanidik yüz bosuna, Bekledim bos yere bir dost bakisi, Bir dost gülüsü... "Göçtü çoktan!" dediler Anarak ismini sordumsa kimi! Daracik, kuytu sokaklarda gezip, Aradim gençligimi! | |
| Diyorlar
Ö.lürsem yaziktir sana kanmadan, Kollarin boynumda halkalanmadan, Bir günüm geçmiyor seni anmadan. Derdine katlandim hiç usanmadan... Diyorlar 'Kül olmaz, ates yanmadan' 'Denizler durulmaz, dalgalanmadan!'
Saadet benziyor bos bir seraba, Düsüyor her seven gönül azaba. Gelmiyor Çekilen dertler hesaba, Diyorum'Sebep ne bu izdiraba?' Diyorlar 'Kül olmaz,ates yanmadan' 'Denizler durulmaz,dalgalanmadan!' | |
| Dua
Ulu Tanrim,su karanlik yollari, Bizi sana ulastiran yollar et! Ihtirasla kilidlenmis kollari, Birbirini kucaklayan kollar et!
Muhabbetin gönlümüzde hiz olsun, Güttügümüz Hakk'a veren iz olsun, Önümüzde uçurumlar düz olsun, Yolumuzda dikenleri güller et!
Dalaletle birakip da insani, Yapma arzin en korkulu hayvani; Unutturma dogrulugu vicdani Bizi sana layik olan kullar et! | |
| Konu: Geri: Orhan Seyfi Orhon Şiirleri C.tesi Ağus. 08, 2009 4:07 am | |
| Düsünce
Yillar var ben onu hiç unutmadim O beni sorar mi hatirlar mi ki? Büsbütün silinip gitti mi adim? Gönlünün vefasi bu kadar mi ki?
Döktügü yaslari unutmus mudur? Kendini aldatip avutmus mudur? Vaadini tutmus mu unutmus mudur? Simdi baskasina meyli var mi ki?
Bilsem uzaklarda kimler agliyor Kimlerin kalbini aski dagliyor? Acep kederli mi yas mi bagliyor? Yoksa eskisinden bahtiyar mi ki? | |
| Geldigin Günün Hatirasi
Sana nasil anlatilir Sensiz hayatin boslugu, Bir zindanin agir agir Çöker üzerime loslugu. Dünya her mihnete bedel Sen oldugun için güzel Hayat, hayal, ümit, emel Senden aliyor hoslugu. Ariyorum seni uzak Bir sehirde sallanarak Hala geldigin günün bak Üzerimde sarhoslugu. | |
| Gemi
Sahilden uzaklasan, Yüce dalgalar asan Beyaz kanatli gemi.
Simdi bocaliyarak Götürüyor pek uzak Bir yere sevdigimi.
Ey gemi, senin için Bir tek aci söz demem. Aglarim için için, Sikayetler edemem.
Dilerim ki: Su deniz; Korkusuz, tehlikesiz Geçilen bir yol olsun!
Kollarin ufka açik; Yürü, enginlere çik; Rüzgalarin bol olsun!
Gerçi sendin, bu sabah, Ayiran ikimizi. Fakat yine sensin, ah, Kavusturacak bizi! | |
| Gönlüm
Benim gönlüm bir kelebek Dolasiyor çiçek çiçek. Tükenecek ömrü böyle Çirpinarak, titreyerek
Ne serefli bir adi var, Ne bir büyük maksadi var. Hergün biraz zedelenen Iki ipek kanadi var
Sabirlidir, gözü toktur, Zavallinin derdi çoktur. Yorulunca konacagi Bir yuvasi bile yoktur.
Hersey ona karsi durur: Günes yakar, kis dondurur. Bazi tutar kanadindan Bir firtina yere vurur.
Benim gönlüm bir kelebek Dolasiyor titreyerek. Zavallinin bir baharlik Ömrü böyle tükenecek! | |
| Gözlerinde Seyahat
Çiktim bugün güzellerin gözlerinde seyahate: Bu yolculuk bilmem nasil erecekti nihayete? Mavi gözler... Pek asabi, dalgali bir deniz gibi; Yesil gözler en ziyade mütemayil hiyanete. Sarisinlar... Yorgun bir yaz semasini andiriyor, Ilk busede baslayacak talihinden sikayete. Ela gözler... Aksam gibi gölge dolu, hicran dolu, Bu gözlerde hiç tesadüf etmedim ben saadete. Gece oldu... En sonunda siyah gözler geldi, durdum; Bu karanlik yolda artik imkan yoktu seyahate! | |
| Ihtiyarlar
Ihtiyar ansizin içinden costu, Galiba o aksam biraz sarhostu,
Dönüp karisina dedi gizlice Beni seviyorsan gönülden eger Sözümü kirmazsin iste bu sefer Gel, yalniz birakma beni bu gece
Içimde var yeni bir heyecanim, O kadar coskun ki bu aksam kanim
Karisi sözünü kesip dedi ki: 'Yetisir, anladim nedir maksadin... Galiba sen hala uslanmadin? Neyse, bu seferlik raziyim; peki!'
Sofrada toplandi bütün aile. Ikisi umulmaz bir sevinç ile
Çok yemek yediler, çok gülüstüler. Bu çapkin erkegin yasi doksandi. Kadinin on sene daha noksandi. Yemekten kalkinca yorgun düstüler.
Horozlar, o sabah günes dogarken Bir çilgin kahkaha kopardi birden.
Geldi bir alayci yüz günese de. Uyandi hayretle iki ihtiyar; Çünkü ikisi de sabaha kadar Horlayip durmustu birer kösede!.. | |
| Konu: Geri: Orhan Seyfi Orhon Şiirleri C.tesi Ağus. 08, 2009 4:09 am | |
| Istanbulun Fethi
Bes yüzüncü yildönümü için:
I
Gün batmada Istanbulun üstünde Haliçten, Bir renge bürünmüs yaniyor Marmara içten. Durgunlasip engin, silinirken kirisiklar, Oklar gibi fiskirmada her yandan isiklar... Bir penbe bulut bagri ****nmis kanamakta, Yorgun uyuyan tekneler altinda uzakta. Altindir ufuk çizgisi, altindir akisler, Altin tozlu hainde iner her yana sisler... Durgun sular üstünde kesik vakvakalarla, Uçmakta gümüs martilar, altin gagalarla. Gök simdi yesil, simdi kizil, simdi turuncu, Camilerin andirmada mermerleri tuncu Kandir dagilan simdi günün battigi terden, Kandir sizan etrafa alev pencerelerden. Kandir görünen Fatihin altin aleminde, Fethin yine Istanbul o en kanli deminde:
II
Mevsim mayisin sonlari, yaz baslamis artik, Gittikçe açilmakta, dagilmakta karanlik. Her sey hareketsiz, agaran tan yeri sessiz, Kalmis gibi sehrin sarilan bagri nefessiz... Bir korkulu rüyayi yataklarda sayiklar, Dalgin uyuyanlar beraber uyaniklar... Bir saltanatin son gününün korkusudur bu! " - Türkler hareketsiz duruyor, bir pusudur bu!" Kostantin ümitsiz, saray erkani telasta Surlarda Bizans askeri, Jüstinyani basta! Çarpmakta bugün bir yeni korkuyla yürekler, Zagnos Pasa bir yanda hücum emrini bekler. TURHAN Bey uzaklarda yakip yikmada hâlâ! Bir yandan o Beylerbeyi korkunç Karaca'yla, Türk ordusu Istanbulu sarmis çepeçevre, Dünya girecektir bu sabah bir yeni devre!
III
Birdenbire gökkubbe dolar velvelelerle, Atlar kosar ön safta kabarmis yelelerle! Tozlarla, dumanlarla karismakta ates, kan..., Yer yer tutusur topragin altindaki volkan! Mizraklar uçar, oklar uçar, taslar uçarken, Burçlar yikilirken, kesilen baslar uçarken, Etrafa saçilmakta cehennemden alevler, Tunç toplarin agziyla homurdanmada devler... Her hamleyi bir hamle kucaklar yeni bastan, Jüstinyani bir sedyede kaçmakta savastan! Bir burca zafer sancagi dikmis Ulubatli... Ilk hizla girer Topkapidan yirmi bin atli! "Türkler geliyor!" çigligi aksetmede dag dag, Bir çag kapanir böylece, baslar yeni bir çag Rum Kayseri'nin kellesi bir mizrak ucunda, Sarkin esi yok incisi Türkün avucunda!
IV
Ey Kayser, ögünsen yeridir kanli basinla, Tarihe adin geçti o erkek savasinla! Ey Fatih, iraden gibi kuvvetli bir elde, Dünyanin asirlar boyu göz koydugu belde! Ey ünlü kumandan pasalar, tuglu vezirler, Ey tulgali erler, agalar, beyler, emirler... Hasmetli zafer menkibeniz geçti safaktan, Gördüm, düsünürken sizi bes yüz yil uzaktan! Ey mutlu isik beldesi, nurunla yikansin, Her türlü hiyanet dolu tarihi Bizansin! Artik savasin hüsnüne hayranlik içindir, Artik zaferin si'r için, insanlik içindir. Sihrinle, füsununla, gururunla, nazinla, Altin Halicin, Marmaran, asik Bogazinla, Enderdin sarmakta ipek tüllü karanlik, Türkün güzel Istanbulu mesut uyu artik! | |
| O Beyaz Bir Kustu
O, beyaz bir kustu, uzun kanatli; Ardinda isiktan bir iz birakti. Yek gibi daglari asti bir atli, Arada bir engin deniz birakti.
Uzaktan gelirken derin akisler, Kapadi geçtigim yollari sisler. Tutustu içimde birikmis hisler; Gönlümü o kadar temiz birakti.
O, beyaz bir kustu ak kanatliydi; Yel gibi daglari asan atliydi; Hayâldi, hayâlden bile tatliydi; Ne isik birakti, ne iz birakti | |
| Peri Kiziyla Çobanin Hikayesi
Çok eski zamanda, - Oguz Han Hükümdarmis. - Isitmistim Turan'da Bir peri kizi varmis.
Bu nazli peri kizi, Bu güzellik yildizi, Her gönülde bir sizi Birakarak yasarmis.
Issiz daglarda gezer, Yokmus izinden eser, Bazen göründügü yer, Bir sihirli pinarmis.
Yüzü penbe bir safak, Gülse güller açacak... Yasarmis Elden uzak, Dostlari çobanlarmis.
Bu kiz öyle güzel ki: Çildirtir aski belki. O kadar muhayyel ki: Akillara zararmis.
Cefa imis adeti! Hiç yokmus merhameti. Sevmeyen bu afeti, Sevenden bahtiyarmis.
Vururlurmus kalbinden, Bir kere onu gören, Asiklari tahminen, Gür saçlari kadar mis.
Gençlerin yüzü solmus, Gözleri yasla dolmus. Aski bir afet olmus, Bütün cihani sarmis...
Ulu Hakan Oguz Han, Bu kizi merak eder, Görmek ister yakindan. Çagirtir yanina.. Der:
Sevimli kiz, güzel kiz! Dag baslarinda yalniz Yasiyorsun, bu neden? Bu güzelliginle sen Bir sihirli günessin!
Sevimli kiz, güzel kiz! Tek yaratmaz, Tanrimiz Kimseyi tabiatte. Var bir esin elbette, Sen de birine essin!
Kiz, böyle tek yasamak Yarasir mi -hele bak! - Senin gibi güzele? Gel, karis artik 'El'e; Neslimiz güzellessin!
Kiz der ki: Ulu Hakan, Ben de sevdim bir zaman. Vaktile genç bir çoban Sevgilimdi, esimdi; Yalnizim fakat simdi.
Daglarda bahtiyar, sen, Seviserek yasarken Bir söz onu incitti; Bana darildi gitti.
Ne kendi geldi geri; Ne duyuldu haberi.. Iste o günden beri Hissizim, kayitsizim; Tek yasayan bir kizim.
Hakan -düsünür biraz- Der: Bu dogru olamaz! Senin gibi güzel kiz, Daima böyle yalniz, Dag basinda yasar mi? Kiz der ki: Çare var mi? Ben bir essiz günesim, Gösterin nerde esim? .. Sevenler beni belki, Su genis göklerdeki Yildizlardan daha çok, Fakat istedigim yok. Inanin buna siz de; Bulunmaz içinizde.
Hakan der ki: Ne zarar, Bulunmasa da, arar; Süpheden kurtuluruz. Sen cevap ver, buluruz Istedigini belki... Kiz der: O halde peki!
Kimlerse beni seven, - Haber verin simdiden - Deneyim onlari ben Bir sihirli oyunla. Içlerinden bana kim Cevap verirse.. benim O, olacak sevdigim; Ben yasarim onunla!
Bu haber, dalga dalga Dagilir ortaliga. Asiklar; uzak, yakin Yollardan akin akin Gelirler.. zavallilar, - Hep birden genç, ihtiyar - Kapilip ümitlere: Toplanirlar bir yere. Peri kizi, güzel kiz; Ufka dogan bir yildiz Gibi, yüksek bir gurur Içinde gelir, durur.
Silkinince ansizin, Degisir sekli kizin: Kus olur, çiçek olur, Bazi kelebek olur. Bir gül olur açilir, Inci olur saçilir... Bir buluta bürünür; Bin sekilde görünür..
Asiklari hep birden, Sasirip kalir buna.. Bulunmaz cevap veren Bu sihirli oyuna. Kiz: 'Artik ne çare! ' der; Hakana veda eder. Ayrilacagi zaman; Ta uzaktan bir çoban -Gözleri dolu yasla- Helecanla, telasla Kosar; huzura girer:
'Ruhsat olursa eger, 'Taliimi deneyim! 'Sormayin; kimim, neyim.. 'Bir sevda havasile, 'Bir hicranin yasile, 'Asarak yüce daglar, 'Gezerken diyar diyar; 'Ansizin bu haberi 'Duyunca döndüm geri. 'Bir sevinçli duyguya 'Kapildim.. gönül bu ya!
Hakan der ki o zaman: Küstahlik etme çoban! Bu kiz senin ufkuna Dogacak günes degil. Bir zavalli çobana Layik olan es degil. Dogrusu su teklifin Bu peri kizi için Bir lekedir, bir züldür.
Kiz der: O da gönüldür, Incitmeyiniz sakin, Ben raziyim birakin.
Dururlar kizla çoban Karsilikli o zaman. Silkinince ansizin, Degisir sekli kizin: Kus olur; uçup konar Hakanin otagina.
Çoban bakar, ah eder; O da bu sihri meger Biliyormus eskiden. Bir kafes olur hemen, Bu güzel kusu alir, O anda kucagina.
- Bu birinci imtihan. Bunu kazandin çoban!
Kus silkinir ansizin, Degisir sekli kizin: Inci olur bu sefer. Saçilir birer birer Hakanin ayagina.
Kafes te her yerinden Dagilip düser hemen; Bir sedef olur, alir Inciyi kucagina.
- Bu ikinci imtihan. Adin ne senin çoban!
Inci yanar ansizin, Degisir sekli kizin: Her inci bu sefer de Bir baska çiçek olur.
Canlanir hemen, yerde Bos kalan sedefler de Birer kelebek olur.
Bir yanda, öyle renk renk Açilirken çiçekler; Bir yanda, titreserek Dolasir kelebekler..
- Bu sonuncu imtihan. Tanidim seni çoban, Anladim simdi kimsin!
Sen, beni ta eskiden Sevip sonra terkeden Vefasiz sevdigimsin.
Bunu artik iyi bil: Es olmam mümkün degil Sen gibi vefasiza.
Çoban; gözünde yaslar, O zaman nakle baslar Macerasini kiza:
'Sevda, o bir peridir, 'Karar etmez yerinde. 'Gönül ki serseridir, 'Dolasir izlerinde. 'Sevda, o gizli bir ok, 'Görünmez kanatmadan. 'Kavusmanin tadi yok, 'Ayriligi tatmadan. 'Ben ki, pek çok agladim, 'Gezdim hicrana giden 'Yollari adim adim. 'Beni artik yeniden 'Hicrana atma, güzel, 'Yeter aglatma, güzel!
'O her derde tahammül 'Gösteren **** gönül; 'Kah eder dünyaya naz, 'Her dakika bulunmaz 'Bir halde, bir kararda. 'Sevdigi zamanlarda 'Gül yapragindan ince! .. 'Bir sitem isitince 'Yaralanir derinden, 'Incinir her yerinden. 'Bir gündü.. yandi içim; 'Dagildi hep sevincim... 'Elveda artik! ..' Dedim. 'Tahammül edemedim 'Bir söze, bir siteme. 'Düsün ki: Terketmeme, 'Yine askimdi sebep. 'Serseri, dünyayi hep 'Dolastim adim adim; 'Bir teselli aradim. 'Bulamadim kimsede. 'Bir günah ettimse de, 'Simdi isit ahimi, 'Bagisla günahimi 'Düstügüm aska, güzel! 'Sebep yok baska, güzel!
'Deniz geçtim, dag astim; 'Hayli sene dolastim, 'Bahtim kara, saçim ak, 'Ne sekle girmisim bak! 'Basimin taci güzel, 'Halime aci güzel!
Oguz Han: Artik yeter; Bu gamli sözlerle, der, Beni aglatacaksin!
Süphe etme ki çoban, Sevdiginin her zaman Affina müstahaksin!
Var mi kizim, sen de bak, Bir baska es olacak Senin gibi güzele!
Elverir bu ayrilik! Gelin birlesin artik! Haydi verin elele!
Geçsin nese, eglence Içinde hep gününüz! Tamam kirk gün, kirk gece Yapilsin dügününüz.
Iste hemen o günü Baslayan bu dügünü 'Felek' dedikleri pir Görünce, girmis denir Yeniden bir yasima!
Bu dügün öyle uzun, Sevinçli bir dügün ki; Bu, o serefli gün ki: Darisi yurdumuzun Güzelleri basina! | |
| Tereddüt
Sarahaten, acaba, söylesem darilmaz mi? Darilmak adeti, bilmem ki çapkinin naz mi? Desem ki: 'Ben, seni...' ,yok, dinlemez ki, hiddet eder! Niçin? Bu sözde ne var? Sanki hiddet etse ne der? Desem ki: 'Ben, seni pek...' Ya kizar, konusmazsa? Derim: 'Bu çektigim insaf edin, eger azsa...' Desem ki: 'Ben, seni pek çok...' hayir, kizar bilirim, Tereddütüm acaba hiddetinden az mi elim? Desem ki: 'Ben, seni pek çok...' Sakin gücenme emi, Sakin gücenme, eger anladinsa sevdigimi… | |
| Üç Dünya
Insan, Yasar, üç türlü su üç dünyada: Evvela: 'Sunu sevdim, bunu sevdim!' diyerek Ömrü sevmekle geçer. Sözde olgunlasir ondan sonra: 'Sunu yaptim, bunu yaptim!'diyerek Ömrü saymakla geçer. Ihtiyarlikta tanir dünyayi: 'Kahbe dünya!' diyerek 'Hey gidi dünya!' diyerek Ömrü sövmekle geçer | |
| Konu: Geri: Orhan Seyfi Orhon Şiirleri C.tesi Ağus. 08, 2009 4:10 am | |
| Vasiyet
Doslarim, toplanin öldügüm zaman; Riyayi, o günluk bir yana atin! Tutunuz tabutumun bir kenarindan; Bir derin çukura beni firlatin! Kalinca büsbütün sizden uzakta, Vücudum çürürken kara toprakta, Uzanin rahatça sicak yatakta Yasamak gururu içinde yatin!
Yüzyüze getirmez bizi asirlar, Meydana vurulsun saklanan sirlar Sayilsin sahsima ait kusurlar. Korkmayin içine yalan da katin!
Anlayim: Kimlermis dost sandiklarim; Muhabbetlerini kiskandiklarim? Anlayim: Ne bosmus inadiklarim; Su yalan hayati bana anlatin!
Dostlarim, anmayin artik adimi! Siliniz gönülden eski yadimi! Kiriniz, sonuncu itimadimi: ölünce bir daha aldatin beni! | |
| Veda
Hani o birakip giderken seni Bu öksüz tavrini takmayacaktin? Alnina koyarken veda buseni Yüzüne bu türlü bakmayacaktin?
Hani ey gözlerim bu son vedada, Yolunu kaybeden yolcunun dagda Birini çagirmak için imdada Yaktigi atesi yakmayacaktin?
Gelse de en aci sözler dilime Uçacak sanirdim birkaç kelime... Bir alev halinde düstün elime Hani ey gözyasim akmayacaktin? | |
| Yolculuk
Veda ettim gençligimin gamsiz geçen rüyasina, Çiktim askin nihayeti bulunmayan sahrasina.
Bilmiyordum yol neresi? Varacagim yer neresi? Dayanarak gidiyordum ilhamimin asâsina.
Bu sahranin kanat germis her yerine issizliklar, Ufuklardan yalniz iki yildiz dogmus semasina.
Iki yildiz.. iste benim rehberim bu, yürüyordum; Nihayetsiz gecelerin daldim zulmet deryasina.
Yürüyordum; daglar geçip, uçurumlar atliyordum, Tâbi oldum saçlarimda esen sevda havasina.
Yürüyordum, gök gürlüyor.. yürüyordum, firtina var, Türüyordum, gögüs germis bu daglarin borasina, Bir ses duydum uzaklardan: "Seyfi, diyor, bir âfetin "Düstün siyah gözlerinin yine kara sevdasina!" | |
| | | | Orhan Seyfi Orhon Şiirleri | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|